Opracowanie metodyki analizy związków siarki z zastosowaniem detektorów TCD i FPD w oparciu o Polskie Normy - Zięba, Iwona (My University, 2019)
Związki siarki występują w przyrodzie powszechnie, głównie poprzez spalanie surowców energetycznych. Stanowią poważne zagrożenie zarówno dla człowieka jak i środowiska, dlatego wymagają ciągłych badań. Do opracowania metodyki analizy związków siarki wykorzystano dwukanałowy chromatograf gazowy Agilent Technologies 7890B zawierający detektory TCD i FPD. W celu ustalenia optymalnych parametrów, wykonywano szereg analiz, w czasie których dobierano optymalne warunki pracy aparatu, zmieniając: przepływ gazu nośnego przez kolumnę, temperaturę termostatu i czas jej utrzymywania oraz strumień przepływu powietrza oraz wodoru w detektorze. W efekcie uzyskano dwa chromatogramy z analizy dwóch mieszanin wzorcowych, które po nałożeniu na siebie tworzyły jeden, spójny chromatogram wzorcowy do analizy związków siarki. Pozwala to na ustalenie optymalnej metody analizy związków siarki w próbkach gazowych.

Sulfur compounds are found in nature commonly, mainly through the combustion of energy resources. They pose a serious threat for human and the environment, therefore they require constant research. To develop the methodology for analysis of sulfur compounds in gas samples was used two-channel gas chromatograph Agilent Technologies 7890B containing TCD and FPD detectors. In order to determine the optimal parameters, a series of analyzes were performed during which optimal conditions of the apparatus were selected, changing: the carrier gas flow through the column, the thermostat temperature and the time of its maintenance, and the air and hydrogen flow in the detector. As a result, two chromatograms formed one coherent reference chromatogram for the analysis of sulfur compounds. It allows to determine the optimal method of analysis of sulfur compounds in gas samples.
Development of methodology for analysis of sulfur compounds in gas samples using TCD and FPD detectors based on Polish Standards
Keywords: związki siarki; chromatograf; detektor; chromatogram; sulfur compounds; chromatograph; detector; chromatogram