Determination of coefficient of usefulness of former Austrian cadastre documentation for legal-surveying works in Poland - Hanus, Paweł (My University, 2009)
Prace zmierzające do określenia granic prawnych nieruchomości mają zazwyczaj charakter geodezyjno-prawny. Należą do nich podziały nieruchomości, rozgraniczenia nieruchomości, a także niejednokrotnie prace związane z regulacją stanu prawnego nieruchomości. Wykonywanie prac o takim charakterze na terenie Polski południowo-wschodniej wymaga od wykonawcy wykorzystania materiałów archiwalnych katastru austriackiego. Artykuł przedstawia propozycję określenia współczynnika przydatności tych materiałów, a w szczególności map katastru byłego zaboru austriackiego. W artykule na podstawie przyjętych założeń skonstruowano wzory zmierzające do określenia takiego współczynnika, podano propozycje szacowania dopuszczalnych wartości współczynnika oraz przeprowadzono analizę statystyczną weryfikującą poprawność przyjętych rozwiązań.

Works, which aim is to determine real estate legal boundaries, are usually of surveying-legal kinds. These works are: real estate delimitations, real estate subdivisions and also regulation of real estate legal status. Performing these works of such kind, on south-east part of Poland needs from the surveyor skill of application archive cadastral documentation of former Austrian cadasdre. The paper presents proposal of determination of usefulness of this documentation, especially maps of cadastre of former Austrian annexation. In the paper, on the basis of taken assumptions, formulas for this coefficient have been determined. There has been also proposals for determination of accessible values of this coefficient and statistic analysis verifying correctness of taken solutions.
Określenie współczynnika przydatności materiałów katastru austriackiego w pracach geodezyjno-prawnych
Geomatics and Environmental Engineering
Keywords: cadastre; real estate cadastre; kataster nieruchomości; legal boundary; granica prawna; maps of former austrian cadastre; mapy katastru austriackiego; real estate delimitation; podział nieruchomości; real estate subdivision; rozgraniczenie nieruchomości; regulation of real estate legal status; regulacja stanu prawnego