Modelowanie i analiza interaktywnych systemów internetowych realizujących obsługę szybkozmiennych ofert - Rak, Tomasz (My University, 2007)
lnteractive Internet systems are the main subject of thesis. In the situation that the time range between changing system offers is comparable to the time range of user’s interaction - time of preparing and making an offer - we can say about the system with high - frequency offers. These systems are called lnteractive Internet Systems Realizing Sevice of High-Frequency Offers (in Polish: ISIROSO) in this dissertation. It was proposed and researched the correctness of ISIROSO architectures efficient models. The particular model was created and verified in the first stage. It was finished to succeed that allowed working out good basis to create models for complicated ISIROSO. It was proved effective use of formal (Petri nets) and non-formal (CSIM packet) instruments to assist the ISIROSO modeling and analysis. Models are verified in the real reference system. It helped to work out recommendations "how build" balanced system on the base of the architecture choosing solutions -clusters and replications. The put thesis specified the scope of research to only one Internet system class. It was decided on proving the thesis by formulating original modeling method based on the combination of formal and non-formal methods. Constructed efficient models allowed to research of the reply time. It was achieved the balanced system by the using layers and databases and clusters replication. Simulations and experiments, which were carried out, reveal the usefulness of suggested method.

Głównym przedmiotem zainteresowania rozprawy, są interaktywne systemy internetowe. W przypadku, gdy przedział czasu pomiędzy zmieniającymi się ofertami systemu jest porównywalny do przedziału czasu interakcji użytkownika - czasu przygotowania i złożenia zapytania - ma się do czynienia z systemem o szybkozmiennych ofertach. Takie systemy nazwano w pracy Interaktywnymi Systemami Internetowymi Realizującymi Obsługę Szybkozmiennych Ofert (ISIROSO). Zaproponowano i przebadano poprawność modeli wydajnościowych architektur ISIROSO. W pierwszym etapie utworzony i zweryfikowany został podstawowy model systemu. Etap ten zakończono sukcesem, co pozwoliło na opracowanie dobrych podstaw do tworzenia modeli dla złożonych ISIROSO. Wykazano możliwość skutecznego zastosowania narzędzi formalnych (sieci Petriego) i nieformalnych (pakiet CSIM) do wspomagania modelowania i analizy ISIROSO. Modele zweryfikowano w rzeczywistym systemie referencyjnym. Pozwoliło to na opracowanie zaleceń „jak budować" zrównoważony system na bazie wybranych rozwiązań architektury - klastrów i replikacji. Postawiona teza sprecyzowała zakres badań do jednej z klas systemów internetowych. Tezę zdecydowano się udowodnić przez sformułowanie oryginalnej metodyki modelowania bazując na połączeniu metod formalnych i nieformalnych. Skonstruowane modele wydajnościowe pozwoliły na badanie czasu odpowiedzi. Dzięki zastosowaniu warstw oraz replikacji baz danych i klastrów uzyskano zrównoważenie systemu. Przeprowadzone symulacje i eksperymenty wykazują przydatność użycia proponowanej metodyki.
Dodatek
Bibliogr.
Keywords: internet; modelowanie systemów; system internetowy; systemy interaktywne; systemy konwersacyjne; teoria obsługi masowej; architektura klient-serwer; informatyka