Pamięć MRAM - Jasica, Gabriela (My University, 2019)
MRAM (Magneto-resistive random-access memory), czyli typ nieulotnej pamięci operacyjnej o swobodnym dostępie, wykorzystującej zjawisko gigantycznego magnetooporu lub tunelowy efekt magnetorezystancyjny. Najważniejsze cechy tej pamięci to swobodny dostęp i nieulotność. Pamięć tego typu związana jest ze zjawiskiem magnetyzacji. W filmie przedstawiono jej działanie i budowę.
Film w 2019 r. brał udział w konkursie „Notatki w Internecie”.
Keywords: informatyka; film; magnetyzacja; pamieci komputerowe