Stochastic input-output modeling - Gurgul, Henryk (My University, 2007)
Dane input-output (IO) są gromadzone z wykorzystaniem metody reprezentacyjnej, a więc w oparciu o próby losowe. Wiadomo również, że macierze IO są niestabilne w czasie. Rozwinięto techniki ich aktualizacji. Do ważnych metod aktualizacji współczynników macierzy nakładów należy grupa metod ekonometrycznych. Za pomocą modeli ekonometrycznych - na podstawie odpowiednich danych - mogą być budowane prognozy wielkości IO. Wyznaczone estymatory parametrów oraz składnik losowy (błąd losowy) powodują losowość parametrów IO. Autor omawia w przekroju historycznym rozwój metod stochastycznych w teorii i zastosowaniach input-output.

Input-output data (IO data) are compiled by survey methods, which are based on a sample. It is well known, that IO matrices are not stable overtime. Therefore different actualizations methods have been developed. Econometric methods play important role in the realization of input-output matrices. These methods, on the basis of the relevant data, can facilitate the formulation of IO value forecasts. Established parameter and random term estimators are a source of uncertainty for IO parameters. In a historical perspective the author discusses stochastic methods in IO theory as well as their applications.
Stochastyczne modelowanie input-output
Ekonomia Menedżerska
Keywords: input-output; input-output; stochastic methods; analiza stochastyczna