Obszary alimentacyjne materiału klastycznego metapiaskowców z S części Ziemi Wedel Jarlsberga na Spitsbergenie: próba identyfikacji metodą analizy populacyjnej cyrkonów detrytycznych - Gołuchowska, Karolina (My University, 2009)
Badaniom petrograficznym poddano próbki zmetamorfizowanych skał klastycznych zawierających detrytyczne cyrkony i monacyty, pochodzące z obszaru S części Ziemi Wedel Jarlsberga na Spitsbergenie. Wykonano opisy mikroskopowe badanych skał, na podstawie których określono ich dojrzałość teksturalną i składu mineralnego. Pozwoliło to wnioskować o długości drogi transportu materiału klastycznego i charakterze obszarów źródłowych. Zestawiono i porównano dostępne spektra wiekowe cyrkonów oraz monacytów: detrytycznych, magmowych i metamorficznych. Stwierdzono bliskie podobieństwo spektrów cyrkonów detrytycznych występujących w kwarcytach Formacji Gulliksenfjellet i Grupy Independence Fjord w N Grenlandii,oraz ścisłą relację pomiędzy wiekiem badanych monacytów detrytycznych ze spągu kambru a wiekiem Orogenezy Sfekofeńskiej charakterystycznej dla obszaru W części Ny-Friesland (N Spitsbergen). Możliwa jest też korelacja i porównanie zdarzeń tektonometamorficznych zarejestrowanych w spektrach monacytów pochodzących ze skał z N bloku tektonicznego (grupa Deilegga i Sofiebogen), z historią geologiczną NW Spitsbergenu (Biskayerhalvöya), a nawet Terranu Pearya (Ziemia Ellesmera, Arktyka Kanadyjska.
Clastic material provenance of metasandstones from S part of the Wedel Jarlsberg Land, Spitsbergen: an attempt to identify on the basis of detrital zircon age analysis
Brak dostępu do treści pracy (plik nie został załączony).
Keywords: cyrkon; monacyt; spektra wiekowe; proweniencja; zdarzenia tektonometamorficzne; Spitsbergen