Wybrane technologie wydobycia skał trudno urabialnych w kopalniach węgla brunatnego - Kozioł, Wiesław; Machniak, Łukasz (Wydawnictwa AGH, 2009)
The paper describes geological and qualitative characteristic of hard workable rocks on a example of lignite deposit »Bełchatów«. The analyses methods of rocks workability classification with BWE were executed. The attention was paid to development the technology using compact bucket wheel excavators with high digging forces. Auxiliary technologies like too: hydraulic excavators, surface miner, rippers and hydraulic rammers were also introduced. These technologies can pick up efficiency of excavation hard workable rocks.

W artykule przedstawiono na przykładzie złoża węgla brunatnego »Bełchatów« ogólną charakterystykę geologiczną oraz jakościową skał trudno urabialnych. Dokonano analizy metod klasyfikacji urabialności tych skał koparkami wielonaczyniowymi. Zwrócono uwagę na rozwój zastosowań technologii wydobycia skał trudno urabialnych, wykorzystującej koparki kompaktowe o dużych siłach kopania. Przedstawiono też technologie pomocnicze takie jak: urabianie koparkami jednonaczyniowymi, kombajnami powierzchniowymi, zrywarkami oraz młotami hydraulicznymi. Technologie te w uzasadnionych uwarunkowaniach geologiczno-górniczych mogą podnieść efektywność wydobycia skał trudno urabialnych.
Selected technology of hard workable rocks excavation in lignite open pit mines
Górnictwo i Geoinżynieria
Bibliogr. s. 282-283.
Keywords: excavation of hard workable rocks; wydobycie skał trudno urabialnych; classification of rocks workability; klasyfikacja urabialności skał; compact BWE; wielonaczyniowe koparki kompaktowe