Badania elektromechanicznych zespołów napędowych zwałowarki ZGOT - Anuszczyk, Jan; Jabłoński, Mariusz (Wydawnictwa AGH, 2009)
Paper presents the results of laboratory and industrial testing of the caterpillar drives of the loading feeder of the spreader ZGOT-15400.120 working in the strip pit Szczerców of the KWB »Bełchatów« Mine. The electromagnetic and electromechanical transient states in the drive systems have been analysed. A new conception of sensorless steering algorithm modification in the CUVC bord controlling of converter has been introdused. After proposed solution the decrease of motors torque oscilations and mechanical vibrations in the low frequencies range of converter work was obtained.

Artykuł przedstawia wyniki badań laboratoryjnych oraz przemysłowych gąsienicowych mechanizmów jazdy zwałowarki ZGOT-15400.120 pracującej na polu odkrywki Szczerców w Kopalni KWB »Bełchatów«. Omówiono efekty wykonanych modyfikacji algorytmów sterowania zaimplementowanych w oprogramowaniu komercyjnych układów falownikowych odpowiadających za pracę napędów jazdy podawarki. Celem modyfikacji było usprawnienie pracy napędów pod kątem specjalistycznych zadań zwałowarki, a przede wszystkim ograniczenie drgań podczas rozruchu napędów oraz zapewnienie wysokiego poziomu niezawodności eksploatacyjnej zastosowanych rozwiązań.
Electromechanical driving systems tests of the spreader »ZGOT«
Górnictwo i Geoinżynieria
Bibliogr. s. 52.
Keywords: surface mining; górnictwo odkrywkowe; spreader; zwałowarka; driving systems; zespoły napędowe; frequency converter; falownik; steering algorithms; algorytmy sterowania