Metody poprawiania cech fizycznych kamieni jubilerskich na wybranych przykładach - Wojtowicz, Karolina (My University, 2018)
Celem badań była weryfikacja zabiegów poprawiania cech fizycznych korundów. Materiał do badań to 3 rubiny i 7 szafirów poprawionych metodami dyfuzji berylowej i tytanowej, wygrzewania oraz wypełniania szkłem. Wykorzystano metody spektroskopowe (spektroskopia Ramana, spektroskopia UV-VIS-NIR, spektroskopia w podczerwieni FTIR) oraz skaningową mikroskopię elektronową (SEM-EDS) i mikroskopię imersyjną. Potwierdzono zastosowanie poszczególnych zabiegów poprawy cech fizycznych, z wyjątkiem szafiru poprawionego dyfuzją berylową. W celu weryfikacji zabiegu wypełniania szkłem przydatne okazały się wszystkie metody. Dyfuzję tytanową potwierdzono z wykorzystaniem Skaningowej Mikroskopii Elektronowej SEM-EDS oraz spektroskopii UV-VIS-NIR,. Metodę wygrzewania wykryto przy użyciu spektroskopii w podczerwieni FTIR.

The aim of research was to verify physical properties of treatments of gem quailty. The research material included 3 rubies and 7 sapphires enhanced with: beryllium and titanium diffusion, heating and glass filling. Spectroscopic methods (Raman spectroscopy, UV-VIS-NIR spectroscopy, Fourier-transform infrared spectroscopy FTIR), as well as scanning electron microscopy (SEM-EDS) and immersion microscopy were applied. The investigations confirmed the treatment methods used for gems, except for beryllium diffusion. Each analytical method applied was useful to verify treatments in filled gemstones. Scanning electron microscopy and UV-VIS-NIR spectroscopy confirmed titanium diffusion. Heating of gems was detected by Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR).
Treatments of gemstones physical properties on selected examples
Keywords: szafir; rubin; dyfuzja berylowa; dyfuzja tytanowa; wygrzewanie; wypełnianie; sapphire; ruby; beryllium diffusion; titanium diffusion; heating; filling