Gospodarowanie odpadami w hucie szkła Pilkington Polska Sp. z o.o. w Sandomierzu - Solak, Marcin (My University, 2012)
The paper presents a description of the industrial waste management in the Pilkington Poland glassworks in Sandomierz. First part discusses the national and international legal regulations concerning waste. Next part define concept of waste and any rules of waste management. Then describes the company, including manufacturing processes that result in the generation of waste. Generated waste was divided into hazardous or non-hazardous. Each of the waste was a thorough analysis of the quantity produced per year, origination sources, a further storage and handling. Also proposed new solutions to more optimal and economically justified development. The result is a detailed description of waste generating in the glass industry, which has led to the formulation of conclusions.

Praca przedstawia kompleksowy opis gospodarowania odpadami przemysłowymi w hucie szkła Pilkington Polska sp. z o.o w Sandomierzu. W pierwszej, teoretycznej części omówione zostały krajowe i międzynarodowe uwarunkowania prawne dotyczące odpadów. Następnie zdefiniowano pojęcie odpadów oraz wszelkie zasady rządzące gospodarowaniem nimi, popierając opisy stosownymi schematami. Kolejnym etapem była krótka charakterystyka przedsiębiorstwa poprzedzona opisem sektora przemysłu szklarskiego, z uwzględnieniem procesów produkcji, które powodują generowanie odpadów. Zakładowy system gospodarki odpadami został scharakteryzowany na podstawie odbytych zajęć praktycznych oraz opisany zgodnie z informacjami zaczerpniętymi z literatury specjalistycznej. Wytwarzane odpady podzielono na odpady niebezpieczne oraz inne niż niebezpieczne stosownie z nomenklaturą zawartą w rozporządzeniu Ministra Środowiska z dnia 27 września 2001 r. w sprawie katalogu odpadów. Każdy odpad poddano wnikliwej analizie, uwzględniając ilość wytwarzaną w ciągu roku, źródła powstawania, sposób magazynowania i dalsze postępowanie z nim, a także zaproponowano nowe rozwiązania pozwalające na bardziej optymalne i ekonomicznie uzasadnione jego zagospodarowanie. W efekcie uzyskano szczegółowy opis charakterystycznych odpadów powstających w przemyśle szklarskim, który pozwolił na sformułowanie wniosków.
Waste management in the Pilkington Poland Ltd. glassworks in Sandomierz
Keywords: odpady; gospodarowanie odpadami; huta szkła; szkło; przemysł; waste; waste management; glass; glassworks; industry