Cechy petrograficzne trawertynów, a ich odporność na działanie wybranych czynników atmosferycznych i antropogenicznych - Kiela, Daria (My University, 2016)
Celem pracy było ukazanie zależności między cechami petrograficznymi trawertynów, a ich odpornością na działanie wybranych czynników atmosferycznych i antropogenicznych. Znajomość procesów zachodzących w obrębie tych skał, pod względem rodzaju mechanizmu i tempa reakcji, a także czynników determinujących te procesy pozwala znaleźć optymalne rozwiązania minimalizujące deteriorację trawertynów oraz ułatwia dobór metod konserwacji zabytkowych obiektów wykonanych z tych skał.
Petrographic features of travertine and their resistance to selected atmospheric and anthropogenic factors
Keywords: trawertyn; deterioracja