Potencjał zasobowy odnawialnych źródeł energii na Islandii - Sowa, Adrianna (My University, 2019)
Głównym celem opracowania było oszacowanie potencjału zasobowego odnawialnych źródeł energii dostępnych na Islandii. W projekcie omówiono udział poszczególnych źródeł w całkowitej krajowej produkcji energii. Wyodrębniono pięć sektorów energetyki odnawialnej, dla których określono wielkość zasobów, aktualny stan zagospodarowania, oraz perspektywy dalszego wykorzystania. Opracowane dane zostały porównane w celu określenia potencjału zasobów energetycznych Islandii oraz wskazania, które z nich są najbardziej perspektywiczne w sektorze energetycznym kraju.

Main goal of this thesis is to evaluate energy potential of renewable energy sources available on Iceland. Each part of renewable energy sector which contributes to island’s energy production was studied. Studies were conducted in terms of; actual state of resources, actual state of resources utilization, and prospects for its’ further development. Elaborate data has been compared to each other, to evaluate energy potential of Iceland, and to show which of them are the most efficient.
The potential of renewable energy resources in Iceland
Keywords: Islandia; potencjał energetyczny; energia geotermalna; energetyka; źródła odnawialne; Iceland; energy potential; geothermal energy; energy production; renewable energy sources