Lubuski odcinek Odry - analiza stanu technicznego lewostronnego obwałowania rzeki Odry w km 432,60-442,80 - Asani, Anna (Wydawnictwa AGH, 2011)
This article presents the results of the technical condition study of the embankments located on the left bank of the Oder river, at 432.60-442.80 km river section. It is a second class embankment, a length of 12.0 kilometres, which protects the following towns: Nowa Sól (Pleszówek), Koserz, Modrzyca, Otyń and Bobrowniki together with adjacent areas of agricultural crops. The scope of works was consistent with the standards and included: fieldwork (stocktalking, probing with DPL probe and small-diameter drilling), laboratory tests (to determine the leading parameters of soil: soil type, bulk density, humidity, degree of plasticity, filtration factor, the organic content, etc.) and assessing the technical condition of the embankment as for its effective flood protection. The studies indicate that the embankment is generally in the medium condition, and primarily the repair of embankments should be carried out in the most vulnerable parts of the landslide, ie at km 0+200-1+050 km 1+550, km 2+450 and km 5+330.

Niniejszy artykuł prezentuje wyniki badań stanu technicznego wałów przeciwpowodziowych zlokalizowanych na lewym brzegu Odry, w 432,60-442,80 km biegu rzeki. Jest to wał II klasy, o długości 12,0 km, chroniący miejscowości: Nowa Sól (Pleszówek), Koserz, Modrzyca, Otyń i Bobrowniki oraz przyległe do nich tereny upraw rolnych. Zakres wykonanych prac był zgodny z obowiązującymi normatywami i obejmował: badania terenowe (kartowanie, sondowanie sondą DPL oraz wiercenia małośrednicowe), badania laboratoryjne (określenie wiodących parametrów gruntu: rodzaju gruntu, gęstości objętościowej, wilgotności, stopnia plastyczności, współczynnika filtracji, zawartości części organicznych i in.) oraz ocenę stanu technicznego wału pod kątem skutecznej ochrony przeciwpowodziowej. Przeprowadzone badania wskazują, że wał jest na ogół w średnim stanie technicznym, a remont wałów należy w pierwszej kolejności przeprowadzić we fragmentach najbardziej zagrożonych osuwiskami, tzn. w km 0+200-1+050, km 1+550, km 2+450 oraz km 5+330.
Lubuskie section of the Oder - technical condition of left Oder River embarkment at km 432,60-442,80
Górnictwo i Geoinżynieria
Bibliogr. s. 68.
Keywords: embankments; wały przeciwpowodziowe; lubuskie section of the Oder river; lubuski odcinek Odry; embankments condition; stan wałów przeciwpowodziowych