Charakterystyka geochemiczna Re w rudach miedzi na monoklinie przedsudeckiej - Bernat, Marta (My University, 2013)
W Polsce jedyną firmą stawiającą na pozyskiwanie metali rzadkich jest KGHM. Jednym z kilkunastu odzyskiwanych przez spółkę pierwiastków towarzyszących Lubińsko - Głogowskim złożom miedzi jest ren w pracy tej postaram się przybliżyć jego cechy ogólne, jak i scharakteryzować bliżej zależności warunkujące jego występowanie w polskich złożach miedzi. Posłużyć ma do tego charakterystyka geochemiczna renu na tle lubińsko - głogowskich złóż miedzi. Moim celem będzie określenie obszarów o najwyższej koncentracji tego cennego pierwiastka, a także korelacja tych wartości z danymi dotyczącymi zawartości innych pierwiastków.
Geochemical characteristics of Rhenium in Sudetic monocline copper ores
Keywords: geochemia; KGHM; LGOM; miedź; ren