Analiza metod oceny efektywności inwestycji rzeczowych - Michalski, Marek Ł. (My University, 2009)
W opracowaniu przedstawiono charakterystykę wartości bieżącej netto i pochodnych wskaźników w ocenie efektywności inwestycji rzeczowych. Wskazano założenia, kryteria oceny i związane z nimi zalety i wady metod, których uwzględnienie jest niezbędne do podjęcia optymalnej decyzji inwestycyjnej.

Assumptions, decision criteria, strengths and weaknesses of net present value and associated methods for capital investment economic evaluation were presented and their importance in making optimal investment decisions was analyzed.
Net present value in evaluating capital investments
Ekonomia Menedżerska
Keywords: management; zarządzanie; capital investment; inwestycje rzeczowe; investment planning; planowanie inwestycji; investment decisions; decyzje inwestycyjne; economic effi ciency; ocena efektywności; net present value; wartość bieżąca netto; profi tability index; wskaźnik rentowności