Wybrane metody tłumienia fal wielokrotnych na danych sejsmicznych w programie ProMAX - Dubiel, Paweł (My University, 2017)
Fale wielokrotne są głównym typem szumu koherentnego obecnego na danych sejsmicznych zarejestrowanych w środowisku morskim. Usunięcie tych zakłóceń podczas przetwarzania danych jest konieczne w celu poprawnego zobrazowania ośrodka geologicznego i dalszej interpretacji danych. Przetestowano kilka metod eliminacji fal wielokrotnych na morskich danych sejsmicznych z obszaru Morza Północnego: metody bazujące na dekonwolucji predykcyjnej (w domenach T-X i Tau-P), metody bazujące na różnicach w prędkości składania (filtracja FK i filtracja Radona), metody bazujące na ekstrapolacji pola falowego (WEMR) oraz metody modelujące fale wielokrotne wprost z zarejestrowanych danych (SRME). Użyto oprogramowania Landmark ProMAX/SeisSpace.

Multiple reflections are the main type of coherent noise on seismic data recorded in marine environment. Removal of this noise during seismic processing is essential in order to obtain proper image of subsurface geology and further interpretation of the data. Several demultiple techniques are being tested on marine seismic data from area of North Sea: methods based on predictive deconvolution (in T-X and Tau-P domains), methods based on differences in stacking velocity (FK filtration and Radon filtration), methods based on wavefield extrapolation (WEMR) and methods modelling multiples directly from recorded data (SRME). Landmark ProMAX/SeisSpace software was used.
Selected demultiple methods on seismic data in ProMAX software
Keywords: fale wielokrotne; sejsmika morska; dekonwolucja; transformacja Radona; SRME; ProMAX; multiples; marine seismics; deconvolution; Radon transform; SRME; ProMAX