Charakterystyka geologiczno-złożowa węglonośnych utworów westfalu w profilach otworów: Suszec Stary IG-9, Suszec 4 i Wyry 137 (GZW) - Roszkowski, Jakub (My University, 2017)
Celem poniższego projektu inżynierskiego jest charakterystyka geologiczno-złożowa profili otworów wiertniczych Suszec Stary IG-9, Suszec 4 oraz Wyry 137 w obszarze Górnośląskiego Zagłębia Węglowego. W projekcie scharakteryzowano budowę litologiczną, stratygrafię oraz tektonikę obszaru badań. W obrębie profili wydzielono procentową zawartość poszczególnych typów skał. Uwzględniono występujące pokłady węgla kamiennego z wyszczególnieniem pokładów spełniających kryteria bilansowości. Na tej podstawie dla każdego z otworów obliczono wartości parametrów węglonośności i węglozasobności, dzięki czemu możliwe było wykonanie wykresów głębinowych pokładów bilansowych. Zestawiono ze sobą także wartości parametrów charakteryzujących jakość węgla w rejonie występowania poszczególnych profili. Wykonane prace pozwoliły na ocenę potencjału gospodarczego złoża.

Purpose of this project was to characterize geology and deposits of the coal-bearing Westphalian sediments in the profiles of boreholes: Suszec Stary IG-9, Suszec 4 and Wyry 137. Within it there was made description about geological structure of area where the boreholes are located including lithological composition, stratigraphy and tectonics. What is more there was drawn attention to separate seams which extraction is economically justified. On this basis it was possible to prepare depth charts of economical seams for each profile. Furthermore there were compared values of coal quality parameters like for example content of volatile matter and moisture in areas of particular boreholes. Completion of these activities was crucial in terms of economic evaluation of the deposits.
Characteristic of geology and deposit of the coal-bearing Westphalian sediments in the profiles of boreholes: Suszec Stary IG-9, Suszec 4 and Wyry 137
Keywords: GZW; węglozasobność; węglonośność; Suszec; Wyry; coal; Silesia; basin; Suszec; Wyry