Wpływ energetyki rozproszonej na proces kształtowania elektroenergetycznego systemu dystrybucyjnego - Skomudek, Waldemar (Wydawnictwa AGH, 2021)
Obserwowany obecnie dynamiczny rozwój w kraju i na świecie energetyki rozproszonej, postępujący za sprawą odejścia od wysokoemisyjnych nośników energii na rzecz tworzenia sektora energetycznego bazującego w dużej mierze na źródłach odnawialnych, sprawia, że energetyka rozproszona może w najbliższym czasie stać się znaczącym elementem poprawiającym bezpieczeństwo energetyczne państwa, wpływającym na poziom cen energii i stymulującym rozwój wybranych regionów kraju. Zasadnicze znaczenie w dojściu do takiej formuły funkcjonowania energetyki po jej transformacji będzie miało zwiększenie produkcji energii elektrycznej z odnawialnych źródeł energii (OZE), inteligentna integracja OZE oraz intensywne zaangażowanie społeczne w proces tworzenia obszarów samodzielności energetycznej (klastry, spółdzielnie energetyczne i in.). W artykule zwrócono szczególną uwagę na pożądany kierunek rozwoju autonomicznych wspólnot energetycznych, które mają szansę w nieodległej przyszłości skutecznie zapewniać miedzy innymi obszarową równowagę podażowo-popytową w zakresie energii elektrycznej.

The currently observed dynamic development of distributed energy in the country and in the world, progressing due to the departure from high-emission energy carriers in favor of creating an energy sector based largely on renewable sources, means that distributed energy may soon become a significant element improv-ing the country's energy security, influencing the level of energy prices and stimulating the development of selected regions of the country. In reaching this formula for the functioning of the energy sector after its transformation, it will be essential to increase the production of electricity from renewable energy sources (RES), intelligent integration of renewable energy sources and intense social involvement in the process of creating energy independence areas (clusters, energy cooperatives, etc.). The article pays special attention to the desired direction of development of autonomous energy communities, which have a chance in the near future to effectively ensure, among others, the area-related balance of supply and demand in the field of electricity, and not only.
The impact of distributed energy on the process of shaping the power distribution system
Energetyka Rozproszona
Bibliogr. s. 73.
Keywords: energy transformation; development of distributed energy; local energy autonomy; transformacja energetyki; rozwój energetyki rozproszonej; lokalna autonomia energetyczna