Prognozowanie i planowanie jako istotny czynnik rozwoju przedsiębiorstw przemysłu wydobywczego - Sukiennik, Marta (My University, 2007)
This paper contain considerations about usage strategic planning and forecasting in companies from mining industry. Difficult situation in Polish mining and variability economic conditions causes necessity of applying forecasting and efficiency strategic planning to the companies works in mining industry. Paper shows forecast for coal and suggest the directions of changes for mining companies.

Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie kierunków rozwoju przedsiębiorstw działających w przemyśle wydobywczym. W związku z nieustannie zmieniającymi się warunkami działania oraz specyfiką przemysłu wydobywczego, planowanie i prognozowanie odgrywa tu szczególną rolę. W artykule przedstawiono m.in. możliwości alternatywnego wykorzystania węgla oraz kierunki zmian lub rozwoju dla przedsiębiorstw górniczych.
Forecasting and strategic planning as an important factor in development of coal companies
Górnictwo i Geoinżynieria
Bibliogr. s. 84.
Keywords: coal; węgiel kamienny; planning; prognozowanie; forecasting; planowanie; expansion; rozwój