The analysis of mining company liquidity indicators - Sukiennik, Marta (My University, 2012)
W pracy przedstawiono analizę wartości wskaźników płynności finansowej osiąganych przez spółkę górniczą w ciągu sześciu kolejnych lat. Wskaźniki płynności finansowej służą określaniu zdolności przedsiębiorstwa do regulowania zobowiązań, które przedsiębiorstwo ma do spłacenia. Utrata płynności finansowej jest jedną z najczęstszych przyczyn upadłości przedsiębiorstw. Niniejszy artykuł prezentuje wartości wskaźników należących do grupy wskaźników służących ocenie płynności finansowej wybranej spółki górniczej. Analiza obejmuje wyniki uzyskiwane przez spółkę w ciągu sześciu kolejnych lat. W artykule porównano także osiągane wartości w relacji do norm, które wskazywane są w literaturze jako optymalne.

The paper presents the analysis of liquidity indicators achieved by a mining company over the period of six subsequent years. The liquidity indicators serve the purpose of determining the enterprise's ability to meet the obligations it has to pay. The loss of liquidity constitutes one of the most frequent reasons for company bankruptcies. This article presents the values of the indicators serving the purpose of assessing the liquidity of a selected mining company. The analysis extends to the results achieved by the company over six subsequent years. The article also compares the achieved values in relation to the standards indicated as optimal in literature.
Analiza wskaźników płynności finansowej spółki górniczej
AGH Journal of Mining and Geoengineering
Keywords: enterprise liquidity; płynność finansowa przedsiębiorstwa; mining company; spółka górnicza; liquidity indicators; wskaźniki płynności