Instalacja hybrydowa fotowoltaiczno-wiatrowa do pokrycia zapotrzebowania na energię elektryczną w budynku użyteczności publicznej - Błaszczak, Agnieszka (My University, 2017)
Praca zawiera projekt instalacji hybrydowej fotowoltaiczno-wiatrowej, która pokryje zapotrzebowanie na energię elektryczną budynku Urzędu Miejskiego we Frampolu. Zapotrzebowanie na energię elektryczną dla budynku wynosi ok. 26 760 kWh/rok. Zaprojektowano instalację fotowoltaiczną o mocy 19,24 kWp, która produkuje 15 922 kWh energii. Dobrano turbinę wiatrową o mocy 10 kW, która wyprodukuje 7 253 kWh/rok. Szacunkowy koszt instalacji wynosi ok. 205 tys. zł.

The master thesis includes a photovoltaic-wind hybrid installation that will cover the electricity demand of the City Hall building in Frampol. Electricity demand for the building is about 26 760 kWh/year. A 19.24 kWp photovoltaic system has been designed, which produces 15 922 kWh of energy. A 10 kW wind turbine has been selected to produce 7 253 kWh/year. The cost of installation is approximately 205 000 zł.
Photovoltaic-wind hybrid installation to cover electricity demand in a town hall building
Keywords: instalacja fotowoltaiczno-wiatrowa; instalacja hybrydowa; fotowoltaika; turbina wiatrowa; photovoltaic-wind installation; hybrid installation; photovoltaic; wind turbine