11 programów w pracy inżyniera - Bołoz, Łukasz (My University, 2022)
Kurs prezentuje oprogramowanie ważne dla codziennej pracy inżyniera. Podzielony on jest na 6 modułów:
Tworzenie dokumentów tekstowych (Word),
Pisanie równań i wzorów (MathType, MathCast, MathMagic),
Tworzenie schematów, diagramów, szkiców, modeli, rysunków (Visio, DrawIO),
Tworzenie rysunków 2D z 3D i nie tylko (Autodesk Inventor),
Tworzenie arkuszy obliczeniowych (MathCad Prime, SMath Studio),
Opracowanie i prezentacja danych (Origin Pro, Engauge Digitizer).
Kurs skupiony jest na umiejętnościach praktycznego wykorzystania programowania pomocnego przy realizacji badań i projektów oraz podczas opracowywania ich efektów na każdej płaszczyźnie:
praca na dużych w pełni automatycznych dokumentach,
opracowywanie rysunków, schematów i diagramów,
digitalizacja materiałów analogowych,
pisanie złożonych równań i wzorów skrótami,
tworzenie arkuszy obliczeniowych,
obróbka statystyczna oraz prezentacja danych.W efekcie po ukończeniu kursu nie tylko z łatwością opracujesz sprawozdanie, projekt, pracę inżynierską czy magisterską, ale przede wszystkim będziesz przygotowany do pracy zawodowej w zakresie użytecznego oprogramowania oraz nabędziesz umiejętność szybkiego uczenia się i wykorzystywania nowych narzędzi odpowiednio do bieżących potrzeb.
Kurs został opracowany w ramach Zintegrowanego Programu Rozwoju Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie.
Keywords: mechanika i budowa maszyn; aplikacja internetowa; arkusz kalkulacyjny; edytory równań; edytory tekstu; komputerowe wsparcie projektowania; modelowanie 3D; narzędzia do rysowania i diagramowania; narzędzia inżynierskie; obróbka i wizualizacja danych; prezentacja danych; tworzenie obiektów online