Metody zapisu danych przestrzennych w relacyjnych bazach danych - Basa, Łukasz (My University, 2011)
The purpose of this study was report current standards of storing spatial data in relational databases and their implementation in common database managment systems. First chapter describes theoretical information, basic definitions and SQL’s language components. Next chapter presents mandatory standards in storing spatial data. Last chapter documents practical implementation of standards in free and comercial database managment systems.

Celem niniejszej pracy było omówienie obowiązujących standardów zapisu danych przestrzennych w relacyjnych bazach danych oraz ich implementacji w dostępnych systemach zarządzania bazami danych. W pierwszym rozdziale zawarte zostały informacje teoretyczne, podstawowe pojęcia oraz składowe języka SQL. W kolejnym rozdziale przedstawiono obowiązujące standardy zapisu danych przestrzennych. Ostatni rozdział omawia praktyczne implementacje standardów w darmowych i komercyjnych systemach zarządzania bazami danych.
Methods of storing spatial data in relational databases
Keywords: rozszerzenia przestrzenne; bazy danych; GIS; spatial extensions; databases; GIS