Hand tracking algorithm for augmented reality systems - Przybyło, Jaromir (Wydawnictwa AGH, 2010)
Augmented Reality (AR) technology can be applied to wide range of application domains. Particularly education is an area where this technology could be especially valuable. The work presented here is part of the larger project of building vision-based Augmented Reality system dedicated to educational presentations. The main contribution of this paper is robust hand tracking algorithm which utilizes color and motion information.

Technologia Rozszerzonej Rzeczywistości (AR) może znaleźć zastosowanie w wielu obszarach. Szczególnie korzystne może być wykorzystanie AR w edukacji. Niniejsza praca jest częścią większego projektu dotyczącego budowy systemu AR opartego na rozpoznawaniu informacji wizyjnej, przeznaczonego do prezentacji edukacyjnych. W pracy prezentowany jest skuteczny algorytm śledzenia ręki, wykorzystujący informacje o kolorze i ruchu.
Algorytm śledzenia dłoni dla systemu rozszerzonej rzeczywistości
Automatyka
Keywords: Augmented Reality; hand tracking; rozszerzona rzeczywistość; śledzenie dłoni; image processing and analysis; przetwarzanie i analiza obrazów