Trendy zmian stężeń manganu w próbkach ze Zdroju Królewskiego w Krakowie - Zając, Katarzyna (My University, 2013)
W ramach niniejszego projektu inżynierskiego w oparciu o wyniki oznaczeń stężeń manganu w wodach ze zdroju Królewskiego uzyskane w akredytowanym laboratorium hydrogeochemicznym KHGI AGH w Krakowie w okresie od 25 listopada 1998 do 10 maja 2012 roku, przy wykorzystaniu programu statystycznego GWStat dokonano oceny trendów zmian stężeń tego wskaźnika w czasie. W kolejnym rozdziale zamieszczono podstawowe informacje dotyczące obiektu badań, ogólnej budowy geologicznej oraz charakterystyki chemicznej wody ze zdroju. W trzecim rozdziale przedstawiono krótki opis analizowanego wskaźnika czyli manganu. Rozdział czwarty zawiera informacje dotyczące metodyki poboru próbek i analiz chemicznych. W rozdziale piątym przedstawiona jest analiza danych z wykorzystaniem programu GWStat. W końcowej części projektu znajduje się podsumowanie oraz wnioski.
Trends of changes in concentration of $Mn$ in samples of the Królewski Spring
Keywords: mangan; Zdrój Królewski; ocena trendów