Ocena warunków geotechnicznych posadowienia obiektów liniowych na obszarach oddziaływań górniczych na przykładzie Obwodnicy Południowej Lubina - Baran, Joanna; Goldsztejn, Paweł; Urbaniak, Marcin; Widawska, Agnieszka (Wydawnictwa AGH, 2008)
Underground mining may cause surface deformation that are likely to be result of gentle overburden settlement above post-exploitation caverns. Surface troughs that appears on the surface are typical for areas of two big mining basins in Poland - Upper Silesian Coal Basin (coal mining) and Legnica-Głogów Copper District (copper mining) as well as for already closed Lower Silesian Coal Basin (coal mining). These areas are strongly urbanized with developing road infrastructure. This paper presents issues connected with engineering geology conditions assessment of further road investments within mining areas that are subjected to underground mining influence on the basis of Lubin Southern Ring Road. The characteristics of ground-water conditions of research area is presented. Predicted surface subsidence in the area of planned investments is also described. Authors made also the assessment of geotechnical conditions and several possible engineering operations that may avoid unfavorable changes of those conditions on the area of underground mining influence is also presented in this paper.

Podziemna eksploatacja górnicza może prowadzić do odkształceń powierzchni terenu, które są wynikiem osiadania skał nadkładu ponad pustkami poeksploatacyjnymi. Powstające niecki osiadań są charakterystyczne dla rejonów dwóch dużych zagłębi wydobywczych w Polsce - Górnośląskiego Zagłębia Węglowego (eksploatacja węgla kamiennego) i Legnicko-Głogowskiego Okręgu Miedzionośnego (eksploatacja rud miedzi) oraz nieczynnego już Dolnośląskiego Zagłębia Węglowego (eksploatacja węgla kamiennego). Są to gęsto zurbanizowane obszary o rozwijającej się infrastrukturze drogowej. Artykuł przedstawia, na przykładzie Obwodnicy Południowej Lubina, problemy związane z oceną warunków geologiczno-inżynierskich planowanych inwestycji drogowych na terenach górniczych objętych skutkami oddziaływania podziemnej eksploatacji górniczej. Zaprezentowano charakterystykę warunków gruntowo-wodnych omawianego terenu. Omówiono prognozowany stan osiadań powierzchni terenu w rejonie planowanej inwestycji. Przedstawiono także ocenę warunków geotechnicznych i szereg zabiegów inżynieryjnych, które mogą zapobiec niekorzystnym zmianom tych warunków na terenie oddziaływań górniczych.
Estimation of geotechnical conditions of linear objects founding on the areas affected by underground mining on the basis of Lubin Southern Ring Road
Geologia
Keywords: geotechnics; linear object; foundation; surface deformations; inundations; overflows; geotechnika; obiekt liniowy; posadowienie; odkształcenia powierzchni; podtopienia; zalewiska