Statystyczna charakterystyka zawartości i zasobności niklu w złożu pacyficznych konkrecji polimetalicznych (rejon IOM) - Dudek, Mariusz (My University, 2016)
Powszechnie wiadomo, że konwencjonalne złoża niektórych metali kurczą się i już dziś należy zadbać o bezpieczeństwo i ciągłość wydobycia na kolejne lata. Konkrecje polimetaliczne leżące na dnie Pacyfiku należą do złóż perspektywicznych. Jego eksploatacja ma szansę rozpocząć się po 2020 r. Ogromna powierzchnia złoża oraz bardzo utrudniona dostępność nastręcza wiele problemów w jego badaniu. Precyzyjny opis statystyczny jest niezbędny do ocenienia rentowności złoża, jak najdokładniejszego określenia zasobów oraz do zaplanowania odpowiednich technik i technologii wydobycia w przyszłości. Celem pracy jest określenie podstawowych wielkości statystycznych (średnia, mediana, błąd względny, błąd bezwzględny itp.). Następnie wykonana zostanie analiza korelacji wybranych parametrów geologicznych. Na końcu przeprowadzona zostanie analiza jednorodności złoża pod względem badanych parametrów złożowych. Całość pracy wykonana zostanie przy pomocy programów Statgraphics Centurion XVII, Isatis, CorelDRAW X7 oraz Surfer 12.
Statistical characteristics of the contents and abundance of nickel in pacific, polymetallic nodules (IOM Area)
Keywords: konkrecje polimetaliczne; Pacyfik; zawartość niklu; zasobność niklu; analiza statystyczna