Kopalnia węgla brunatnego »Barsingsar« w Indiach. Najważniejsze zagadnienia technologii wydobycia, przeróbki, transportu węgla oraz odwodnienia - Bojczuk, Janusz; Bajcar, Adam (My University, 2007)
The article presents based on a truck and shovel mining technology. Building methodology of the technological model considering all exploitation phases of open pit and including lignite quality variables is given. Moreover, the lignite processing with lignite transportation to power plant by belt conveyors system is presented. Dewatering problems relative to specific Barsingsar region climatic conditions together with land reclamation program and mine closure plan are presented in the paper.

W artykule omówiono zagadnienia technologiczne dotyczące metody eksploatacji węgla brunatnego przy użyciu koparek jednonaczyniowych i samochodów. Przedstawiono budowę modelu technologicznego faz rozwoju kopalni dla całego okresu eksploatacji, uwzględniając zmienność parametrów jakościowych węgla w złożu. Przedstawiono również sposób rozdrabniania brył węgla w celu przetransportowania go przenośnikiem taśmowym do elektrowni. Przedstawiono ponadto problematykę gospodarki wodnej w specyficznych warunkach pustynnych rejonu Barsingsar oraz program rekultywacji i zamknięcia kopalni.
Opencast lignite mine Barsingsar in India. Topic issues of mining technology, lignite processing and transporting and mine dewatering
Górnictwo i Geoinżynieria
Bibliogr. s. 121.
Keywords: lignite; węgiel brunatny; opencast mine; odkrywka; belt conveyor; przenośnik taśmowy; sizer; kruszarka