Atrakcje geoturystyczne fiordów Islandii - Małek, Malwina (My University, 2013)
Niniejsza praca powstała w celu poszerzenia wiadomości na temat turystyki na obszarze fiordów Islandii. Chciałam pokazać, że rejon islandzkich fiordów ma bardzo wiele do zaoferowania dla geoturystów. Celem jest także wypromowanie tego obszaru, jako alternatywnego produktu turystycznego w Islandii. W swojej pracy przedstawiłam najważniejsze informacje na temat kraju i jego geologii. Wyjaśniam, genezę islandzkich fiordów, oraz to, że fiordy już same w sobie mogą stać się interesującą atrakcją geoturystyczną. W dalszej części opisuję potencjalne atrakcje geoturystyczne, które znajdują się w najbliższym otoczeniu islandzkiego wybrzeża, a także wyjaśniam, dlaczego mogą one stać się produktem turystycznym.W swoje pracy chciałabym przede wszystkim przedstawić obecny stan zagospodarowania turystycznego w rejonie islandzkich fiordów i pokazać, że ten region może stać się alternatywnym produktem turystycznym dla słynnego Złotego Kręgu, Reykiawiku i jego okolicy, czy południowej Islandii. Chciałabym znaleźć odpowiedź na pytanie: co ciekawego można zobaczyć w rejonie fiordów islandzkich? Jaki wpływ ma turystyka na środowisko naturalne i życie mieszkańców? Jakie zagrożenia niesie za sobą odwiedzenie tych miejsc? W niniejszej pracy przedstawiam własną propozycję trasy geoturystycznej, w każdym z pięciu wyznaczonych przeze mnie regionach. Opisywany przeze mnie obszar obejmuje islandzkie fiordy, a także część wybrzeża, w odległości 50 km od brzegu, począwszy od Hvalfjör?ur, na północ od Reykjavíku, po Hornarfjör?ur na wschodzie kraju. W celu łatwiejszej orientacji, obszar badań podzieliłam na pięć regionów, są to: obszar Sn?fellsnes i Zachodnie Wybrzeże, Fiordy Zachodnie, Obszar północno – zachodni, Obszar północno – wschodni, oraz Fiordy Wschodnie.
Geotourist attractions of Icelandic fjords
Keywords: atrakcje geoturystyczne; Islandia; fiordy; islandzkie fiordy