Analiza mineralogiczna amfibolitów z obszaru Bayankhongor - Kozioł, Hubert (My University, 2012)
Od 2007 r. pracownicy Wydziału Geologii, Geofizyki i Ochrony Środowiska, Pracowni Złóż Rud i Soli; dr inż. Jadwiga Pieczonka i prof. dr hab. inż. Adam Piestrzyński organizują wyprawy do Mongolii, podczas których studenci specjalności Geologii i Prospekcji Złóż odbywają praktykę dyplomową. Na przełomie sierpnia i lipca 2011 r. odbyła się kolejna wyprawa w góry Ałtaju Gobijskiego, której efektem jest niniejsza praca. Analiza mineralogiczna amfibolitów zebranych w rejonie Bayankhongor w 2009 r., w południowej Mongolii, ma na celu zbadanie i opisanie struktur, tekstur oraz składu mineralnego obecnych tam skał, w tym określenie zawartości minerałów kruszcowych.
Mineralogical analysis of amphibolites from Bayankhongor area
Keywords: budowa geologiczna; amfibolity; analiza mineralogiczna; spinele; klasyfikacja; Mongolia; Bayankhongor