Ocena aktywności osuwiska w Przemyślu - Dziadosz, Angelika (My University, 2017)
W niniejszej pracy przeprowadzono analizę aktywności osuwiska w Przemyślu, które powstało przy drodze dojazdowej do obwodnicy miasta. Na podstawie własnych badań oraz materiałów archiwalnych scharakteryzowano osuwisko pod względem geologiczno–inżynierskim. Wyniki badań laboratoryjnych prób gruntowych pozwoliły na wydzielenie warstw geotechnicznych. W ramach prowadzonego od 2012r. monitoringu inklinometrycznego wykonano kolejny pomiar (dziesiąte badanie - 14.10.2016r.). Na podstawie zestawionych wyników analizy inklinometrycznej stwierdzono tempo i kierunek przemieszczania się mas gruntowych. Opierając się na ustalonych warunkach podłoża gruntowego oraz badaniach inklinometrycznych dokonano oceny aktywności osuwiska. Stwierdzono jego aktywność oraz zagrożenie jakie stwarza infrastrukturze drogowej, jak również budowlanej.

In this thesis there was an analyze conducted of the landslide in Przemyśl, which was formed near to the access road to the city bypass road. Based on research done by myself and the archival materials, the landslide was characterized from the geological-engineering side. Laboratory soil tests have allowed to distinguish geotechnical layers. Within the inclinometer measurements monitoring, being conducted since 2012, the another survey was done (tenth research on 14th October, 2016). Taking under consideration the complied results of the inclinometer measurements results, the tempo and direction of the displacement of the ground masses were determined. Based on the set subsoil conditions and the inclinometer measurements examination, an assessment of the landslide activity was done. Its activity has been found and the threat posed by the road as well as the construction infrastructure.
The evaluation of activity of landslide in Przemyśl
Keywords: osuwisko; przyczyny powstawania osuwisk; warunki geologiczno–inżynierskie; inklinometr; monitoring inklinometryczny; aktywność osuwisk; landslide; causes of landslide creation; geological–engineering conditions; inclinometer; inclinometer measurements monitoring; landslide activity