Wpływ zmiany lokalizacji chłodnicy powietrza na warunki klimatyczne w wyrobisku przodkowym - Kuczera, Zbigniew (My University, 2007)
The depth growth of exploited layers, concentration of coal and connected with this mechanization of kneading processes and transportation of carbon has influence on deterioration of climatical conditions, especially in main face heading. In spite of intensive ventilation, the mine face zone microclimate often gets worse. The air cooling allows improve climate conditions improvement for working crew. In the article, the author analyses the changing process of dry temperature, proper and relative humidity on the rout of blind heading, with special regard to coal face zone during shifted distance between air radiator and ancestor's forehead.

Wzrost głębokości eksploatowanych pokładów, koncentracja wydobycia i związana z nią mechanizacja procesów urabiania i transportu węgla powoduje pogorszenie warunków klimatycznych, szczególnie w wyrobiskach przodkowych. Pomimo intensywnej wentylacji często dochodzi do pogorszenia mikroklimatu w strefie przodkowej. Chłodzenie powietrza pozwala na poprawę warunków klimatycznych dla pracującej tam załogi. W artykule autor analizuje proces zmian temperatury suchej, wilgotności właściwej i względnej na trasie wyrobiska ślepego ze szczególnym uwzględnieniem strefy przodkowej podczas zmiany odległości chłodnicy powietrza od czoła przodka.
Influence of changing cooler air location for climatical conditions in heading mine face
Górnictwo i Geoinżynieria
Bibliogr. s. 50-51.
Keywords: cooling air; chłodzenie powietrza; coal mines; kopalnia węgla; climatical conditions; warunki klimatyczne