Aplikacja webowa wspomagająca edukację terenową - Błaszczyk, Dominik (My University, 2018)
Technologia w dzisiejszych czasach rozwija się w bardzo szybkim tempie. Codziennie powstaje mnóstwo aplikacji dla różnych dziedzin nauki, które ułatwiają życie ludziom. Celem tej pracy było stworzenie strony wspomagającej edukację terenową, która umożliwi podgląd oraz aktualizację obiektów i tras na danym terenie. Program ma za zadanie zapewnić wsparcie turystom i pracownikom w orientacji oraz kontroli nad zainteresowanym obszarem. Aplikacja została napisana w języku skryptowym: JavaScript oraz korzysta z możliwości jakie oferuje platforma ArcGIS (serwer, dokument mapy, warstwy tematyczne, geobaza). Fragment obszaru górskiego pasma Sudetów - Pogórze Kaczawskie, które posiada obiekty oraz ścieżki możliwe do zwiedzania, występuje w mojej pracy jako obszar testowy.

Nowadays technology is advancing rapidly. A number of applications are being developed for various fields of science, make people’s lives easier. The aim of this project was to design a web application supporting field education, which will enable users to view and update objects and routes in a given area. This program is intended to provide support for tourists and workers to get around and monitor the area. This application was developed in JavaScript, and uses the ArcGIS platform functionalities (a server, a map document, a thematic layers, a geodatabase). The test area in my project is the Katshava Mountains, which offer facilities and walking paths for tourists.
Web Application Supporting Field Education
aplikacja
Keywords: ArcGIS; JavaScript; aplikacja webowa; geoedukacja; Pogórze Kaczawskie; ArcGIS; JavaScript; web application; geoeducation; Kaczawskie Foothills