Geochemia kryształów cyrkonu z pegmatytu Store Kufjord, Seiland, Norwegia - Indyk, Jakub (My University, 2019)
Cyrkon ze Store Kufjord występuje w grubokrystalicznych dajkach syenitu nefelinowego w których głównymi składnikami są biotyt, plagioklazy, minerały rudne, głównie magnetyt i podrzędnie pirokseny. Monokryształy cyrkonu osiągają rozmiary od 0,5 do 5 cm wysokości. Makroskopowo mają barwę brunatną lub brunatnoczerwoną. Posiadają liczne spękania, mikropory i inkluzje gdzie dominują tlenki żelaza. Skład chemiczny cyrkonu jest dosyć prosty: (Zr0,994Hf0,008Y0,001Th0,001)[SiO4] i jednorodny w obrębie ziaren. Słabo zachowana jest budowa zonalna. Na podstawie badań EMPA stwierdzono, że zawartość pierwiastków promieniotwórczych jak i REE w cyrkonie ze Store Kufjord jest nieznaczna, max. 0,001 apfu U i 0,001 - 0,004 apfu Th oraz od 0,001 do 0,006 apfu ΣREE.

Zircon from Store Kufjord occurs in coarse grained dykes of nepheline syenite which the main components are biotite, plagioclase, ore minerals (mainly magnetite), and rarely pyroxenes. Zircon grains reach size from 0,5 to 5,0 cm in length. Macroscopically it is brown or brown-red in colour. It possess a lot of cracks, micropores and inclusions, where iron oxides dominate over other phases. The chemical composition of zircon crystals is quite simple: (Zr0,994Hf0,008Y0,001Th0,001)[SiO4] and homogeneous. Oscillatory growth zones are poorly preserved. Based on EMPA method, it has been found that occurrence of radioactive elements and REE in the zircon from Store Kufjord is insignificant, max. 0,001 apfu U, 0,001 – 0,004 apfu Th and 0,001 to 0,006 apfu ΣREE.
Geochemistry of zircon from Store Kufjord pegmatite, Seiland, Norway
Keywords: cyrkon; Seiland; Store Kufjord; syenit; zircon; Seiland; Store Kufjord; syenite