Badania żywic kopalnych z basenu Morza Karaibskiego - Kulmaczewska, Katarzyna (My University, 2016)
Celem niniejszego projektu inżynierskiego jest charakterystyka wybranych żywic kopalnych z basenu Morza Karaibskiego. Do realizacji tego projektu zastosowano standardowe badania gemmologiczne, oznaczenie twardości bezwzględnej przy pomocy mikrotwardościomierza oraz mikrospektroskopię Ramana. Wyniki badań wybranych żywic kopalnych z trzech lokalizacji basenu Morza Karaibskiego podano w kolejnych rozdziałach pracy w formie tekstowej oraz graficznej.
Investigation of fossil resins from the Caribbean Sea basin
Keywords: bursztyn; sukcynit; żywice kopalne; Meksyk; Kolumbia; Republika Dominikany; mikrotwardość; spektroskopia Ramana