Wpływ solanki na właściwości reologiczne zaczynów uszczelniających z domieszką superplastyfikatorów - Stryczek, Stanisław; Wiśniowski, Rafał; Gonet, Andrzej; Złotkowski, Albert (My University, 2011)
The improvement of properties of salt-rock command to use cement slurry to receive with brine and characterize high fluent. One with ways improvement rheological parameters is adding superplasticizer, which working was should check for every worked recipe. In paper describe laboratory investigation influence of five kind superplasticizer of Basf Company on rheological parameter cement slurry.

Poprawa właściwości fizyko-mechanicznych górotworu solnego wymaga zastosowania zaczynu uszczelniającego sporządzonego w oparciu o solankę o pełnym zasoleniu oraz charakteryzującego się dobrymi właściwościami reologicznymi. Jednym ze sposobów poprawy parametrów reologicznych jest zastosowanie domieszki w postaci superplastyfikatora, którego działanie należy sprawdzić laboratoryjnie, indywidualnie dla każdej opracowanej receptury zaczynu uszczelniającego. W artykule przedstawiono wyniki badań laboratoryjnych wpływu pięciu rodzajów superplastyfikatorów firmy Basf na parametry reologiczne zaczynów uszczelniających stosowanych do uszczelniania i wzmacniania górotworu solnego.
Influence of brine on rheological properties of cement slurries with superplasticizers addition
Wiertnictwo, Nafta, Gaz
Keywords: superplasticizers; zaczyny uszczelniające; cement slurries; superplastyfikatory