Ocena zanieczyszczeń metalami ciężkimi osadów rzeki Lublinicy - Kluba, Monika (My University, 2018)
Celem pracy jest ocena zanieczyszczeń metalami ciężkimi osadów rzeki Lublinicy. Ocenę tą przeprowadzono na podstawie próbek osadów, pobranych z 5 punktów wyznaczonych wzdłuż jej biegu. Pobrane próbki przesączono przez sito, wysuszono, roztarto, naważono, poddano mineralizacji mokrej, a następnie oznaczono w nich metale ciężkie metodą atomowej spektometrii absorpcyjnej. Oznaczono takie pierwiastki jak: Cd, Mn, Pb, Zn Cu, Ni. Z badań wynika, że rzeka jest silnie zanieczyszczona i ma charakter przemysłowy. Największe stężenia metali ciężkich w większości przypadków odnotowano w centrum miasta Lubliniec, dlatego stwierdza się, że stopień zurbanizowania oraz gęstość zaludnienia mają istotny wpływ na emisję do środowiska metali ciężkich. Duży wpływ na zanieczyszczenie metalami ciężkimi mają także zakłady przemysłowe, składowiska odpadów komunalnych, transport drogowy oraz odcieki z pól uprawnych mają wpływ na zanieczyszczenie rzeki metalami ciężkimi.

The purpose of the work is assessment of the heavy metal contamination in the Lublinica River sediments.the assessment was performed on the base of sediment samples collected in 5 sites localized along the river. The collected samples were filtered through a sieve, dried, ground, weighed, wet mineralized, and then heavy metals were masured by atomic absorption spectrometry. Elements such as Cd, Mn, Pb, Zn Cu, Ni were determined in this study. The obtained results showed that the Lublinica river is heavily polluted and has an industrial character. The highest concentration of heavy metals in most cases was recorded in the city center of Lubliniec, therefore it is stated that the degree of urbanization and population density have a significant impact on the emission of heavy metals into the environment. Industrial plants, municipal waste landfills, road transport and agricultural areas have a heavy impact on heavy metal pollution. They have an impact on river pollution with heavy metals.
Assessment of heavy metal contamination of the Lublinica River sediments
Keywords: metale ciężkie; Lublinica; zanieczyszczenie; osady denne; rzeka; heavy metals; Lublinica; pollution; bottom sediments; river