Ruchomy wielokropek jako metoda ekspozycji marki na plakacie filmu »Pewnego razu... w Hollywood« - Nowotnik, Kamil (Wydawnictwa AGH, 2022)
The aim of the article is to present syntax delimitation as a way to use the »Hollywood« brand on a chosen movie poster and to investigate the purpose of such syntactic measure. The conducted interdisciplinary analysis divides the message on the poster into an information segment and a graphic/artistic segment, presenting the internal content koherence throughout the entire poster. To determine the implicatures which reveal the message of the poster as a multimodal communication, one needs to refer to several semiotics systems and to various theoretical concepts. In the result of the conducted analysis one can formulate an answer to the question about the purpose of changing the official movie title on the marketing materials, at the same time revealing the usefulness of multiperspective semiotic research.

Przedmiotem artykułu jest ukazanie użycia delimitacji składniowej jako sposobu wykorzystania marki »Hollywood« na wybranym plakacie filmowym oraz zbadanie celowości takiego zabiegu syntaktycznego. Przeprowadzona interdyscyplinarna analiza dzieli komunikat zawarty w plakacie na część informacyjną i graficzną/artystyczną, ukazując jednocześnie wewnętrzną spójność treści zawartych na całym plakacie. Ustalenie implikatur ujawniających treść plakatu jako multimodalnego komunikatu wymaga odwołania się do kilku systemów semiotycznych i odniesień do różnych pojęć teoretycznych. Studium obejmuje warstwę graficzną, leksykalną, a także kontekst kulturowy. W rezultacie przeprowadzonych analiz można sformułować odpowiedź na pytanie o celowość zmiany oficjalnego tytułu filmu w stosunku do materiałów promocyjnych, ukazując jednocześnie przydatność wieloaspektowych badań semiotycznych.
Mobile ellipsis as a brand exposure method on the »Once upon a time… in Hollywood« movie poster
Studia Humanistyczne AGH
Keywords: redundancy; brand; multimodal communication; syntax; movie poster; colour semantics; functions of language; marka; składnia; plakat filmowy; semantyka barw; redundancja; funkcje języka; przekaz multimodalny