Analiza wymagań dla metod przetwarzania wstępnego obrazów w automatycznym rozpoznawaniu tekstu - Bieniecki, Wojciech (Wydawnictwa AGH, 2005)
The paper presents a survey over image processing algorithms for automatic optical text recognition. We point on image preprocessing techniques which are responsible for image defects as well as acquisition errors suppression. Image distortion depends not only on the device type and its operating conditions but also on image file format. The aim of the experimental part was to test the recognition ability of FineReader sofrware on a test text page.

W artykule przedstawiono przegląd zagadnień dotyczących algorytmów przetwarzania obrazów dla potrzeb automatycznego rozpoznawania tekstu. Uwagę skupiono na algorytmach przetwarzania wstępnego, których celem jest usunięcie błędów akwizycji obrazu oraz defektów samego obrazu. Błędy te uzależnione są od typu samego urządzenia, warunków jego pracy, a także zastosowanego formatu zapisu pliku obrazu. Część doświadczalna pracy polegała na przetestowaniu zdolności rozpoznawania strony tekstu programem FineReader.
Analysis of image preprocessing requirements for optical character recognition
Automatyka
Keywords: przetwarzanie obrazów; rozpoznawanie obrazów