Ogólna charakterystyka soli potasowo-magnezowych w złożu Kłodawa - Morawski, Tymoteusz (My University, 2014)
Celem projektu jest przybliżenie tematyki związanej z utworami potasowomagnezowymi w złożu kłodawskim. Na początku opisano pokrótce położenie geograficzne, administracyjne oraz na tle innych złóż wysadowych regionu kujawskiego. W rozdziale drugim przedstawiony jest krótki rys historyczny kopalni wraz z najważniejszymi datami. Dalsza część poświęcona jest utworom permu górnego a dokładnie cechsztyńskiej formacji solonośnej. Zawiera ona wiadomości dotyczące lokalizacji tej formacji oraz struktur w niej występujących. Rozdział czwarty opisuje szczegółową budowę geologiczną złoża zaczynając od ustalenia rozmiarów wysadu poprzez stratygrafię i litologię na tektonice kończąc. Najobszerniejszy rozdział w tym projekcie w całości poświęcony jest solom potasowo-magnezowym. W pierwszej kolejności zajęto się stratygrafią tych utworów przedstawioną w oparciu o częściowy profil litostratygraficzny złoża. Znajdziemy tutaj szereg informacji dotyczących występowania soli K-Mg w poszczególnych podpiętrach. W podrozdziale o tektonice ukazana jest pozycja tektoniczna tych soli w porównaniu do soli kamiennych oraz przedstawione są liczne zaburzenia jakim są poddawane i ich skutki. Następnie zajęto się charakterystyką petrograficzną, w której zawarto dokładny opis utworów potasonośnych występujących w poszczególnych warstwach i cyklotemach. Opis ten zawiera dane dotyczące wykształcenia, barwy, struktury, miąższości soli oraz innych cech takich jak przewarstwienia, wrostki i smugi. Ostatnim zagadnieniem poruszanym w projekcie jest ogólny skład chemiczny soli potasowo-magnezowych. Przedstawiony został procentowy udział K2O, MgO i innych minerałów w trzech zasadniczych typach soli K-Mg występujących w złożu sporządzony na podstawie danych z dokumentacji geologicznej oraz wyrobiska
General characteristic of the potassium and magnesium salts in the Kłodawa deposit
Keywords: Kłodawa; sole potasowo-magnezowe; cyklotem; petrografia; karnalitowiec