Ocena uwarunkowań środowiskowych i ich wpływu na oddziaływanie lokalizacji krakowskiego cmentarza Batowickiego na zanieczyszczenie wody i ziemi - Bujak, Ewelina (My University, 2012)
Cmentarze mogą stwarzać zagrożenie dla ludności, z tego powodu konieczne jest dokonanie oceny wpływu ich umiejscowienia na środowisko. Odpowiednio przeprowadzona analiza pozwala na wskazanie lokalizacji najdogodniejszej do wykorzystania pod tereny cmentarne, natomiast dla nekropolii już istniejących umożliwia sprawdzenie, czy wraz z rozwojem miasta zagrożenie dla środowiska staje się realne. Cmentarz Batowicki poddano ocenie, czy obecnie jego lokalizacja, kiedy doszło w otoczeniu do szeregu przekształceń sposobu zagospodarowania, zaczyna stwarzać problem, na czym on polega i jak zapobiegać niekorzystnym skutkom dla środowiska.
Assessment of the environmental conditions and their impact on effects of Krakow “Batowice” cemetery location on water and ground contamination
Keywords: opróbowanie gruntu; wilgoć gruntowa; zawartość metali w gruntach; plastyczność gruntu; cmentarz Batowicki; Kraków; zanieczyszczenie wody; zanieczyszczenie ziemi