Metody prognozowania dopływów wody do wyrobisk górniczych - Kudela, Krystian (My University, 2018)
W wyniku prowadzenia wszelkiego rodzaju prac eksploatacyjnych w górnictwie, napotykamy szereg czynników zarówno naturalnych jak i technicznych, które utrudniają wydobywanie kopaliny. Głównym czynnikiem przysparzającym trudności przy eksploatacji kopaliny jest dopływ wody do wyrobisk górniczych. Podanie właściwej prognozy ilości dopływającej wody jest podstawowym zagadnieniem przy projektowaniu nowych kopalń, bądź rozcinaniu nowych fragmentów złóż. Ilość dopływającej wody określana jest przez szereg wzorów, z których każdy musi być dobrany w zależności od indywidualnych warunków hydrogeologicznych oraz technicznych danej kopalni. Podstawową grupą metod pozwalających obliczać dopływ wód podziemnych do kopalni stanowią metody bilansowe, wśród nich wyróżnia się dopływy z zasobów statycznych, dynamicznych, sprężystych oraz dodatkowo uwzględnia się dopływ boczny. Decydującymi warunkami wpływającymi na różnice w prognozach dopływów wód do wyrobisk górniczych są indywidualnie występujące warunki naturalne, w tym przede wszystkim parametry hydrogeologiczne masywu skalnego oraz parametry techniczne i technologiczne kopalni podziemnej wydobywającej kopalinę.

As a result of conducting all kinds of mining operations, a number of natural and technical factors that hinder the extraction of minerals are encounter. The main factor that causes difficulties in the exploitation of the mineral is the inflow of groundwater to mining excavations. Providing a proper forecast of the amount of water flowing in is the basic issue for designing new mines or cutting up new fragments of deposits. The amount of inflowing water is determined by a series of equation, each of which must be selected depending on the individual hydrogeological and technical conditions of the mine. The basic group of methods allowing to calculate the inflow of groundwater to the mine are balance methods, among them the inflows from static, dynamic and elastic resources are distinguished, and the side inflow is additionally considered. The decisive conditions affecting the differences in forecasts of groundwater inflow to mining excavations are individually occurring natural conditions, including primarily the hydrogeological parameters of the rock mass, as well as technical and technological parameters of the underground mine extracting the mineral.
Methods of groundwater inflow forecasting to the mining excavations
Keywords: odwodnienie górnicze; prognoza dopływu; eksploatacja górnicza; metody bilansowe; main drainage; inflow forecast; mining exploitation; balance methods