Opracowanie założeń strategii zrównoważonego rozwoju gminy Blachownia - Solak, Sebastian (My University, 2015)
Tematem projektu inżynierskiego jest "Opracowanie Założeń Strategii Zrównoważonego Rozwoju gminy Blachownia". Został on napisany w Katedrze Ochrony Środowiska, na wydziale Geologii, Geofizyki i Ochrony Środowiska Akademii Górniczo - Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie. Promotorem projektu jest dr inż. Marian Skwarczek. Podstawowym celem pracy była konstrukcja założeń, które mogą posłużyć w stworzeniu strategii rozwoju miasta i gminy Blachownia na lata 2016-2021. Proponowane założenia oprócz szeregu ważnych propozycji poprawiających jakość życia i funkcjonowania miejscowości w różnych sferach, zawierają również pomysły na niwelację zjawisk kryzysowych. Wszystkie poruszane aspekty mają za zadanie pomóc w prężniejszym rozwoju miasta i gminy w przyszłości. W skład zakresu pracy wchodzi analiza stanu aktualnego pod kątem następujących sfer: infrastruktury i struktury przestrzennej, środowiska, sfery socjalnej, gospodarki oraz kultury i turystyki oraz wyznaczenie założeń do realizacji w nowej strategii zrównoważonego rozwoju gminy Blachownia.
Developing of assumptions for sustainable development strategy of Blachownia community
Keywords: strategia zrównoważonego rozwoju; gmina Blachownia; założenia strategii; strategia; zrównoważony rozwój