Trójwymiarowa analiza stateczności zbocza w skomplikowanych warunkach geologicznych - Cała, Marek; Betlej, Michał (Wydawnictwa AGH, 2010)
His paper show the method of stability analysis of complex geology slopes. Application of two-dimensional calculations (assuming plane strain conditions) is not always correct for complex geology slopes. Only the three-dimensional numerical calculations allow accurate and sensible stability analysis taking under consideration complex geology and structural surfaces localization. This work deals with three-dimensional stability analysis of complex geology slope. The factor of safety was estimated to fit for real landslide range. Presented method of calculation may be utilized for calibration and validation of three-dimensional numerical models and its application for slopes of similar geology.

W pracy przedstawiono sposób przeprowadzania obliczeń w celu wykonania analizy warunków stateczności zbocza w rejonach o skomplikowanej budowie geologicznej. Stosowanie metod dwuwymiarowych, zakładających płaski stan odkształcenia nie zawsze pozwala na analizowanie zagadnień charakteryzujących się złożoną przestrzenną zmiennością. Dzięki wykorzystaniu trójwymiarowego modelowania numerycznego możliwe staje się dokładne i realistyczne odwzorowanie budowy geologicznej górotworu oraz uwzględnienie wpływu przestrzennego przebiegu powierzchni strukturalnych na stateczność zboczy. W pracy przedstawiono analizę stateczności zbocza o bardzo skomplikowanej budowie geologicznej i pokazano sposób obliczeń wskaźnika stateczności w oparciu o zgodność konturu uzyskanego z obliczeń i rzeczywistego zasięgu osuwiska. Zaprezentowana metodyka obliczeń, daje możliwość kalibracji trójwymiarowych modeli numerycznych i zastosowania ich do analiz stateczności zboczy w sąsiadujących obszarach o podobnej budowie geologicznej.
Three-dimensional slope stability analysis in complicated geological conditions
Górnictwo i Geoinżynieria
Bibliogr. s. 147-148.
Keywords: slope stability; stateczność zboczy; numerical methods; metody numeryczne; three-dimensional analysis; analiza przestrzenna