Potencjał geoturystyczny okolic Bielska – Białej – oszacowanie zasobów przyrody nieożywionej - Kawalec, Anna (My University, 2018)
Głównym celem pracy jest zbadanie potencjału geoturystycznego obszaru Bielska – Białej i okolic oraz ocena atrakcyjności obiektów geologicznych i geomorfologicznych występujących na badanym terenie. Podrzędnym celem jest popularyzacja geotutystyki w regionie oraz jego promocja. Efektem końcowym niniejszej pracy jest folder geoturystyczny okolic Bielska – Białej zawierający najciekawsze obiekty geoturystyczne występujące na badanym obszarze. Folder ma służyć jako produkt poszerzający ofertę turystyczną regionu, pomoc dydaktykom i przewodnikom w przekazywaniu wiedzy geologicznej.

The main purpose of the master's thesis is to investigate the geotouristic potential of the area of Bielsko - Biała and the surrounding area, as well as to assess the attractiveness of geological and geomorphological objects present in the studied area. The subordinate goal is to popularize geotourism in the region and its promotion. The end result of this work is the geotouristic folder of the Bielsko - Biała area containing the most interesting geotouristic objects occurring in the studied area. The folder is to be used as a product to expand the region's tourist offer to help didactics and leaders in the transfer of geological knowledge.
Geotourist potential of the area around Bielsko – Biała - assessment of inanimate nature resources
Keywords: piaskowiec godulski; Malinowska Skała; jaskinia szczelinowa; formy skałkowe; kamień w architekturze; Godulski sandstone; Malinowska Rock; crevice cave; rock forms; stone in architecture