Ocena oddziaływania kopalni Lubelski Węgiel „Bogdanka” S.A. na środowisko wodno-gruntowe - Jedut, Karolina (My University, 2019)
Kopalnia Lubelski Węgiel „Bogdanka” S.A. prowadzi eksploatację węgla kamiennego na obszarze Lubelskiego Zagłębia Węglowego. Teren należący do kopalni cechuje się niepowtarzalnymi walorami przyrodniczymi. Wydobycie wiąże się jednak z ingerencją w środowisko naturalne. Celem pracy jest analiza stanu wód i gleb na terenie kopalni na podstawie wyników badań monitoringu środowiska.

Lubelski Węgiel „Bogdanka” S.A. conducts extraction of hard coal in the Lublin Coal Basin area. Territory of mine is environmentally valuable sites. However, exploration of hard coal is associated with interference in the environment. The purpose of this project will be analysis the condition of ground waters and soils based on environmental monitoring research in the mine.
Lubelski Węgiel „Bogdanka” S.A. mine impact assessment on water and soil environment
Keywords: kopalnia; węgiel; wody; gleby; monitoring; mine; coal; water; soils; monitoring