Zastosowanie metody GPR do lokalizacji obiektów archeologicznych w rejonie kościoła w Czarncy (woj. świętokrzyskie) - Olszewski, Marcin (My University, 2016)
W poniższej pracy omówione zostały wyniki pomiarów georadarowych w rejonie zabytkowego kościoła w Czarncy (województwo świętokrzyskie). Wykorzystano w tym celu dane z osiemnastu profili wykonanych łącznie w trzech rejonach pomiarowych. Wytypowane zostały miejsca, w których prawdopodobnie znajdują się obiekty historyczne – pozostałości dworku Czarnieckiego oraz podziemna część kościoła.

The purpose of this project was the georadar research in the area of the historic church in Czarnca (swietokrzyskie voivodeship) . Data in the form of eighteen profiles were measured in three different areas. As an effect of the interpretation, supposed location of the historic objects in this region was determined, such as remains of Czarniecki’s manor house and underground part of the church.
Application of GPR method for locating archeological objects in the area of church in Czarnca (świętokrzyskie voivodeship)
Keywords: GPR; georadar; Czarnca; kościół; Czarniecki; GPR; georadar; Czarnca; church; Czarniecki