Symulacja stochastyczna w zastosowaniu do identyfikacji funkcji gęstości prawdopodobieństwa wydobycia - Snopkowski, Ryszard (Wydawnictwa AGH, 2005)
In this paper discusses application of the stochastic simulation method, as a method of alternative identification of the function of $f_{qz}(g_{z})$ random variable $Q_z$ - shift production and function $f_{qd}(g_{d})$ random variable $Q_d$ - daily production. The algorithms using random number generators were presented. It was noted that the use of the stochastic simulation method, could be more effective in resolving these issues, in some cases, when compared to the analytical method.

W publikacji, omówiono wykorzystanie metody symulacji stochastycznej, jako metody alternatywnej identyfikacji funkcji $f_{qz}(g_{z})$ zmiennej losowej $Q_z$ - wydobycie zmianowe oraz funkcji $f_{qd}(g_{d})$ zmiennej losowej $Q_d$ - wydobycie dobowe. Przedstawiono algorytmy wykorzystujące generatory liczb losowych. Podkreślono, iż zastosowanie metody symulacji stochastycznej może być w rozwiązywaniu tych zagadnień, w pewnych przypadkach, efektywniejsze w porównaniu z metodą analityczną.
The stochastic simulation for identification of function of production probability density
Górnictwo i Geoinżynieria
Bibliogr. s. 156.
Keywords: hard coal mining; górnictwo węgla kamiennego; longwall; przodek ścianowy; production; wydobycie; stochastic simulation; symulacja stochastyczna