Przegląd metod obliczenia współczynnika porowatości na podstawie profilowań geofizyki otworowej – porównanie wyników - Smolarek, Oskar (My University, 2018)
Celem pracy było obliczenie współczynnika porowatości oraz porównanie wyników. Wykorzystano dane uzyskane za pomocą profilowań akustycznych, gęstościowych oraz neutronowych w przykładowym otworze znajdującym się na Niżu Polskim. Na wyniki zostały nałożone poprawki, korygujące pierwotne wartości, głównie o wpływ zailenia. Ostateczne wartości zostały porównane i zaprezentowane w postaci krzywych.

The purpose of the work was to calculate the porosity coefficient and compare the results. Data was obtained in well in the Polish Lowlands by sonic, density and neutron logs. The results were corrected mainly by the impact of shales. The final values were compared and presented on plots.
Review of methods for calculating the porosity coefficient on the basis of well logging – comparison of the results
Keywords: porowatość ogólna; zailenie; profilowanie akustyczne; profilowanie gęstościowe; profilowanie neutronowe; geofizyka otworowa; total porosity; shaliness; sonic log; density log; neutron log; well logging