Analiza wpływu wybranych parametrów na wyniki symulacji procesu filtracji substancji ropopochodnej w ośrodku gruntowym - Fąfara, Zbigniew (My University, 2007)
The modelling of processes accompanying oil products contaminating the ground-water environment lead to construing a mathematical model of migration. Its parameters are constants or variables describing the properties of the porous medium, oil product contaminating ground and water, as well as parameters characterizing thermodynamic conditions in which the contamination took place. By using numerical methods for solving the system of mathematical equations, additional parameters are introduced, e.g. time step, and spatial step of realization of calculations. The aim of the paper is analysis of influence of discretization of spatial variable on the final results of simulation.

W wyniku rozważań modelowych na temat procesów towarzyszących migracji ropopochodnej substancji zanieczyszczającej w środowisku gruntowo-wodnym wyprowadzono matematyczny model migracji. Jego parametrami są stałe lub zmienne opisujące właściwości ośrodka porowatego, właściwości płynów nasycających pierwotnie ośrodek gruntowy, właściwości użytej ropopochodnej substancji zanieczyszczającej oraz wielkości charakteryzujące warunki termodynamiczne, w jakich miało miejsce zdarzenie zanieczyszczenia gruntu. Zastosowanie metod numerycznych do rozwiązania układu równań modelu matematycznego wprowadza dodatkowe parametry, jak krok czasowy i przestrzenny realizacji obliczeń. Celem niniejszej pracy jest analiza wpływu sposobu dyskretyzacji zmiennej przestrzennej na końcowe wyniki symulacji.
Analysis of influence of selected parameters on the simulation results of oil products filtration in the ground medium
Wiertnictwo, Nafta, Gaz
Keywords: filtration; grounds; filtracja; grunty; mathematical model of migration; matematyczny model migracji